Ali Şadan Oflas

Ali Şadan Oflas

Mail: alisadanoflas@nasilhaber.com

Kaçımızın Evinde Var ?

Temel ile Dursun Amerika`da itfaiye teşkilatına girerler, yangın ihbarı alınır. Çok katlı bir binada kreşte yangın çıkmıstır. İtfaiyeci merdiveni çalışmaz.

Temel yukarı çıkar. Dursun asağıda kalır. Temel aşağıda bekleyen   Dursun`un kucağına çocukları atmaya başlar. Temel atar, Dursun tutar, kaldırıma koyar. Bir çocuk, iki çocuk, üç çocuk, derken beşinci çocuk zencidir... Temel aşağıya  bırakır, Dursun yakalamak için kollarını açmaz. Çocuk   paat yerde.
Dursun yukarı  bağırır: “Yanıkları atma!  yanıkları atma!”

Yangın her zaman karşılaşabileceğimiz ve karşılaştığımızda da ne yapmamız gerektiğini bilmemiz gereken önemli bir konudur. Yangın oluşmasına en büyük etkenlerden biride bizim ihmalkarlığımızdır. Piknikte iyi söndürülmeyen mangal közü, evde  televizyon karşısında içilen sigaranın, cep telefonunun  prizde veya yemeğin ocakta unutulması gibi sebeplerdir.

Yangın başladığı andan itibaren müdahale edebileceğimiz süre  2- 4 dakika ile sınırlıdır. O nedenle yangında zaman çok önemli. Bir an önce müdahale etmeliyiz. Müdahale için kullanabileceğimiz malzemeler den biri de Yangın söndürücülerdir ki ; en etkilisi ,en kolay kullanımı olanıdır. Kuru kimyevi tozlu yangın söndürücüler en yaygın kullanılan yangın söndürücülerdir. Piyasada kolaylık temin edebileceğimiz ve de evlerimizde muhakkak olması gereken bir malzemedir. Araçlarımız için zorunlu olan  söndürücüler ( evlerimiz araçlarımızdan daha pahalı ) ilerleyen yıllarda  konutlarımız içinde zorunlu hale gelecektir. Kesinlikle evlerimizde bulundurmalıyız ve de kullanmasını bilmeli, ve çocuklarımıza da öğretmeliyiz. Evlerimizde 6kg lık yangın söndürme tüpü yeterli olacaktır.

Bir önemli hususta yangın ve duman detektörleridir. Yaklaşık olarak minimum 30-40 TL ye bir yangın ve duman algılama Dedektörüne sahip olabilirsiniz. Mutfaklarımızda olmazsa olmazlarımızdan biridir.

Çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı işyerlerinde ki mutfaklarda  bulundurulmasını zaruri koşuyor. Çok ucuz bir fiyata bu işi halledebilecek iken bizler ihmal ve gözardı ediyoruz.  Unutmayalım  ki ;

Ateş  düştüğü yeri yakıyor.  BİZLER BİRŞEYİN KIYMETİNİ  ANCAK KAYBEDİNCE ANLIYORUZ.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Google News