Ali Şadan Oflas

Ali Şadan Oflas

Mail: alisadanoflas@nasilhaber.com

Diderot Etkisi

Satın alma kararımızı etkileyen 2 adet unsur var. Bunlar gereksinim ve arzu duymaktır.

Ayakkabım eskidi ; yenisini almalıyım ; gereksinim.

Yazlık ayakkabılarımın içinde yeşil renkli ayakkabım yok almalıyım; arzu

Son yıllarda tüketim çılgınlığıdır gidiyor. Aynı üründen farklı renklerde bir sürü ürün satın alıyoruz hem de hiç ihtiyacımız olmamasına rağmen.

Bazı gruplara ve akımlara kapılıyoruz, onlar gibi giyinmeye alışverişimizi onlara yönelik şekilde yapıyoruz. Örneğin; Heavy  Metalcilerin kıyafetleri ; onların kişiliğini ve tüketim alışkanlıklarını ve yaşam tarzlarını yansıtıyor.

18. yüzyıl aydınlanma çağı düşünürlerinden  Denis  Diderot’nun borç içinde olduğunu duyan Rus imparatoriçesi Katerina, Diderot’nun kütüphanesini satın alıp 25 yıllık maaşını da peşin öder.  Maddi durumu düzelen Diderot'ya bir arkadaşı, bir kadife sabahlık hediye eder. Giydiği sabahlığın verdiği keyifle çalışma masasına oturan Diderot bu eski masanın yeni ve gösterişli sabahlığına hiç uymadığını fark eder.  Aldığı yüklü miktar paranın verdiği rahatlıkla yeni bir çalışma masası alır. Ancak bu kez yerdeki eski halı sabahlığına ve masasına yakışmamaktadır.  Yeni bir halı alır. Bu şekilde eski resimlerini, koltuğunu, duvar halısını, sandalyelerini derken evindeki her şeyi tamamen yeniler. Sonunda bütün parası biter ve yine borçlanır.  Ancak o zaman aklı başına gelir ve kendisini nasıl bir tüketim çılgınlığına kaptırdığını anlattığı "Eski Sabahlığım İçin Pişmanlık" adlı bir yazı yazar.  Bilinçli bir alışveriş düşüncesiyle yapılmayan ve ihtiyaç olmadığı halde alınan şeyleri açıklayan bu tüketim sarmalından bahseden ilk kişi olduğu için anlattığı kavrama “Diderot Etkisi” denmektedir.

Lütfen Diderot etkisine kapılmadan hayatımıza yön verelim. Devir hesap devri, devir tutumlu olma devri.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Google News