”Bursa kestanesi” üreticisini sevindirdi
GÜNDEMUludağ eteklerindeki tarihi Osmanlı köyü Cumalıkızık’ta hasadında sona gelinen Bursa kestanesinde bu yıl, yüzde 100 rekolte artışı bekleniyor Cumalıkızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz: ”Kestane bu yıl 1220 liradan satıldı. Üretici açısından da iyi oldu”
BURSA (AA) BÜŞRA NUR YILMAZ Osmanlı köyü Cumalıkızık'ta yetiştirilen Bursa kestanesinde bu yıl rekoltenin geçen yıla göre yüzde 100 artarak 100 tonu bulması bekleniyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi'nde yer alan tarihi "Osmanlı köyü" Cumalıkızık'ta, vatandaşların geçim kaynağı kestanenin hasadında sona gelindi.
Sırık yardımıyla kestanelerin ağaçtan düşürülmesiyle başlayan hasat, kestanelerin ağaç diplerinden toplanıp bir bölgeye biriktirildikten sonra üzerinin "yumak" denilen ve dikenli kabukların çürüyerek meyveden daha kolay ayrılmasını sağlayan eğrelti otu ve dallarla kaplanması işlemiyle devam ediyor.
Yaklaşık 20 gün sonra yumaklardan çıkarılarak temizlenen kestaneler, boyutlarına ayrılıp satışa hazır hale getiriliyor.
Kestanenin bu yıl vaktinde aldığı yağış sayesinde rekoltesinde yüzde 100 artış olması bekleniyor.
"Kestanede hastalık yok denecek kadar az"
Cumalıkızık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz, AA muhabirine, verimli bir hasat döneminin geride kaldığını söyledi.
Bu kestaneye talebin de çok olduğunu vurgulayan Yavuz, "Sonbaharda yağan yağmurlarla eylül, ekim ayında çok güzel oldu kestane. Bu da dalından satışı getirdi. Dalından satıldı, bitti. Kestanenin son zamanları artık. 'Ali molla', 'Mahmut molla' gibi geç cinslerden kaldı biraz." diye konuştu.
Kestane fiyatlarına da değinen Yavuz, "Bu yıl 1220 liradan satıldı. Üretici açısından da iyi oldu. Geçen sene fiyatlar, 815 lira arasındaydı. Geçen yıla göre fiyatlar, bu yıl daha iyi. Daha iyi günler bizi bekliyor. Artık kestanede hastalık yok denecek kadar az" dedi.
Kestane üretiminin de her geçen yıl arttığını anlatan Yavuz, şöyle konuştu:
"Kestanede muazzam bir ekiliş var. İnsanlar ekonomik anlamda getirisi iyi olduğunda, oraya yönleniyor. Irkların da iyi olması lazım. Ekenlerin ekonomik olarak rahatlaması lazım. Kestanenin geleceği iyi görünüyor. Bahçede 4050 ağacı olana ekonomik anlamda iyi bir getirisi olur. Geçen sene 5060 tonluk bir rekolte vardı. Bu yıl 100 tonu bulur. "
Kestanenin iç piyasaya, özellikle de şekerlemecilere satıldığını aktaran Yavuz, en çok yerel cinslerden "Osmanoğlu" kestanesinin tercih edildiğine dikkati çekti.
İlginizi Çekebilir
Burdur Ev Taşıma Fiyatları – Gelsin Nakliyat ile Güvenli, Ekonomik ve Profesyonel Hizmet
Ev taşıma denilince akla ilk gelsin nakliyat gelir. Çünkü yeni bir eve taşınmak heyecan verici bir süreçtir ancak bu süreçte güvenilir bir nakliyat firmasıyla çalışmak, taşınmanın stresini en aza indirmenin en önemli yoludur. Gelsin Nakliyat, Burdur ev taşıma hizmetlerinde yıllardır sağladığı güven ve müşteri memnuniyetiyle öne çıkarken, hem fiyatlandırmada şeffaflık hem de paketlemede profesyonellik sunarak beklentilerinizi fazlasıyla karşılar.
Dr. Faruk Gülek ile ''SAĞLIKLI BESLEN MUTLU OL''
Sakarya’ da Dilimizin Zenginlikleri Şöleni
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla başlattığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmaların sergilendiği il şöleni büyük ilgi gördü.
ERASMUS + YETİŞKİN EĞİTİM AKREDİTASYONU TAMAMLANDI
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğü “ERASMUS+ Yetişkin Eğitim Akreditasyonu” kapsamında yürütülen yetişkin öğrenciler için grup hareketliliği ve işbaşı izleme hareketliliğinin Çekya, İtalya, Macaristan ve Almanya ayağı başarıyla tamamlandı.