Ali Şadan Oflas

Ali Şadan Oflas

Mail: alisadanoflas@nasilhaber.com

SMERALDO 

 Smeraldo" İtalyanca'da " zümrüt" anlamına gelir. Bazıları , Smeraldo'nun yalnızca bir efsanede ortaya çıkan,kurgusal bir çiçek olduğunu söyler. Bazıları ise arkasında yatan hüzünlü ve güzel hikaye yüzünden onun gerçek olduğunu savunur. Ancak en önemlisi , Smeraldo  şu anda mevcut değildir. Çünkü onu yetiştirmenin imkansız olduğu söylenir. Smeraldo çiçeğinin anlamı ise " açıklanamamış  samimiyet / hisler " dir. Hikayemiz ise: İtalya'da bir gün çiçekçi kızın ve dükün gayri meşru çocuğu olur. Çiçekçi kız doğumda ölür ve dükü yanlız bırakır.Hem evlilik dışı olması hem de eşinden dolayı dük, çocuğu öldürmeye çalışır ancak yapamaz . Bu yüzden onu uzak bir yere yollar. Çocuğun büyüdükten sonra kendini bir kaleye kapattığı ve maske taktığı söylenir. Çünkü kendisini "çirkin" bulur. Yapayalnızdır ve muhtemelen yaşamı boyunca mâruz kaldığı yalnızlık ve durumundan  dolayı kalbini kimseye açmaz.

Sonra işler güzel bir hâl alır.Adamın zihninin bir köşesinde güzel anılara sebep olacak bir hâl.

Kalbine acı dolu bir yara bırakıp, göz pınarları kurutana kadar ağlatacak bir hâl.

Bir gün, bir kız onun kalesinin yanında belirir. Sefil kıyafetler içindedir. Yalnız ve çirkin adam onu izlerken, kız yavaşça duvara tırmanır ve birkaç çiçek çalar. Adam kıymetli çiçeklerini çaldığı için kıza çok sinirlenir. Tüm gecesini, çiçeklerine gardiyanlık yapmak için uyanık ve bahçede geçirmeye karar verir. Ancak onun kısacık uykuya daldığı bir anda kız, biraz daha çiçek çalıp kaçar. Kız giderken adam meraklanır. Farkında olmadan her gece kızı bekler. Ve bir gece , kızı takip etmeye karar verir. Maske ve pelerinini takıp gizlenir, kızın peşinden gider. Onu kasabaya kadar takip ettikten sonra neden gece onun çiçeklerini çaldığını anlar. Kız fakirdir ve onun çiçeklerini satarak para kazanıyordu. Adam, kız için üzülür ve suçluluk bedenini kaplar. Kıza yardım etmek ister. Ona çiçek yetiştirmeye dair bildiği tüm yöntemleri anlatmak ister. Ona nasıl güzel çiçek yetiştireceğini öğretmek ister ama yapamaz. Adam, kıza  aşık olur. Adam, kız için en iyi kalitede bir sürü çiçek yetiştirmeye başlar. Kusursuz olmaları için çabalar. Böylece kız daha çok para kazanabilecek ve bir nebze daha iyi yaşayabilecektir. Çiçeklerle birlikte adamın hisleride büyür. Onun karşısına çıkmak, kendini göstermek ve hislerini anlatmak ister. Ama yapamayacağını biliyordur. Çirkindir. Kızın kendisinden korkacağını düşünür. Böylece adam asla cesaretini toplayamaz. En pahalı çiçeği ( Smeraldo) yetiştirecektir, onu satıp daha iyi para kazanması için. Bu onun kıza olan içtenliğini, samimiyetini göstereceği en güzel yoldur. Kendini kaleye kilitler adam. Çok fazla denemenin ardından, bu zahmetli çiçeği yetiştirir. Şimdi tek yapması gereken beklemek ve kızın onu almasını seyretmektir.

Günlerce kızın gelmesini bekledi ama kız gelmiyordu. En sonunda dayanamadı ve pelerinini giyip maskesini taktı. Kasabaya indi. İnsanlara sordu ama kızın çoktan öldüğünü öğrendi.

Elleri titremeye başladı korktu, çok korktu. Geç kalınmışlığın verdiği acı onu yıprattı. Belkide karşısına çıkmalıydım diye düşündü.

Eğer adamın cesareti olsaydı, kendisini gösterseydi ve hislerini itiraf etseydi her şey değişir miydi?                                     

Elbette.    

Alıntı.

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Google News