Yelda Atay

Yelda Atay

Mail: yeldaatay@nasilhaber.com

Kombu Çayı Faydaları ve Tarifi 

 Merhabalar, 

 Son günlerde fermente gıdaların faydalarından sürekli bahsedilmekte. Bu gıdalardan biri olan kombu çayı da sık sık gündeme gelmeye başladı. Bende sizler ile bu çayın faydalarını ve tarifini paylaşmak istedim. 

- Kombu (Kombucha) Çayı nedir?

Kombu Çayı şekerli çay ve kombucha kültürünün 7 ila 10 fermente edilmesi ile oluşur.

-Kombu çayının faydaları nelerdir. 

Sindirim sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. İçerdiği antioksidan, probiyotik ve amino asitler bağışıklığı arttırır,  sağlığınızı korur. Kabızlık veya ishale iyi gelir.

Antibakteriyel özelliği sayesinde zararlı bakterileri vücuttan uzak tutar. Akciğer hastalıklarına iyi gelir. Burada size kendi deneyimimden bahsedeyim. Ben allerjik astım hastasıyım. Bu Çayı ara ara kullanıyorum.

Allerjik rahatsızlıklarımda ve astım ataklarımda azalma oldu. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Karaciğere iyi gelir.Kolestrolü düzenler, kalp sağlığını korur. Saç ve cilt sağlığına iyi gelir.( Sirkeleşmiş halini tonik olarak kullanabilirsiniz.) Cildi sıkılaştırır.

B12 vitamini içerir.

- Kombu Çayının Yapımı 

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, 

Kullanılacak malzemelerin temiz olması.

  • Kombu(Kombucha) mantarı
  • 3 litre içme suyu 
  • 1,5 bardak toz şeker 
  • 10 poşet siyah veya yeşil çay
  • Cam kavanoz
  • Tülbent
  • Poşet çay yerine dökme çayda kullanabilirsiniz (1,5 bardak) benim tercihim dökme çaydan yana. 

Çelik tencerede 3 litre içme suyunu 5 dakika kaynatın. Şekeri ilave edip 5 dakika daha kaynatın. Ocağın altını kapatıp Çayı ilave edin ve 20 dakika demlenmeye bırakın. Demlenen çayı cam kavanoza süzerek boşaltın. Oda sıcaklığına gelene kadar soğumasını bekleyin. Soğuyan çayın içine kombu mantarını ilave edin ve kavanozun üzerini tülbent ile örtüp ışık almayan bir dolap içine yerleştirin. 7 veya 10 sonra fermente olan çay içilmeye hazırdır. Çayın içinde oluşan mantarı alın ve çayı cam şişelere koyarak buzdolabında saklayın. İşlemi tekrarlayıp yeni çayınızı yapın. Birkaç yapımdan sonra eskiyen mantarlarınızı atın. Uzun süre bekletirseniz sirkeleşir. Korkmayın ve atmayın ara verdiğiniz dönemlerde sirkeleşsin. En faydalı halidir. Sirkesini de mutlaka kullanın.

İlk bir hafta bir çay bardağı sabahları aç karnına tüketin. Sonra sabah akşam bir çay bardağı tüketebilirsiniz. 

Afiyet olsun.

Sağlık ve mutlulukla.

 

 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Google News