Serkan Çavuşoğlu

Serkan Çavuşoğlu

Mail: serkancavusoglu@nasilhaber.com

Çocuk Yetiştirmede Anne ve Babanın Tutumu

 

Anne ve baba tutumları çocuk psikolojisinde çok önemli bir yere sahiptir. Olumsuz aile davranışları çocuğu ileriki yaşlarında, bireyin kişilik yapısını, alışkanlıklarını, tavırlarını, inanç ve değer yargılarını büyük ölçüde şekillendirmekte ve çocuğun psikolojisini etkilemektedir.

Kişilik oluşumu için gerekli olan özdeşim, genellikle aile içindeki yakın bir üye ile gerçekleşmektedir. Genellikle bu kişiler anne ve baba olmaktadır. Fakat ağabey, teyze, hala, dayı veya amca gibi aile içinden bir erişkin de bu kişiler arasında olabilir. Bu kişilerin yanlış bir kişilik yapısına sahip olması durumunda, olumsuz davranış örneğinin çocuğa yansıma olasılığı artmaktadır. Çocuğun yaşı ilerledikçe aile çocuğunu bir birey olarak kabul etmeli, onun fikirlerini ve seçimlerini sormalıdırlar. Çocuk önemsendiğini ve değer verildiğini hissetmelidir.

Ayrıca anne babanın aile içerisindeki iletişim ve davranışlarını çocuklar örnek alır. Çocuklar anne ve babaları gibi davranmaya, onlar gibi konuşur, sinirlendiklerinde onlar gibi hareket eder, bir sorunu onlar gibi çözmeye çalışırlar. Çocuklar ailelerinin aynasıdır, çocuk aileyi yansıtır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Google News