Ali Şadan Oflas

Ali Şadan Oflas

Mail: alisadanoflas@nasilhaber.com

Algı Operasyonu

 Algı ; var olan ya da yeni oluşturulan bir düşüncenin insanlara aşılanması, kabul ettirilmesidir. Toplumumuzda insanları kendi isteği dışında düşünmesini sağlayıp , algıyı yaratan kişi ve kişilerin istediği  şekilde davranış içerisine sokmak  için yaratılan çaba ve gayretten ibarettir.Yani demem şu ki;  zaten çeşitli bağımlılıklarla telkine açık hale getirdikleri insan topluluklarını, bir ‘sürü psikolojisi’ üzerinden, düşünülmesi istenen yöne doğru itme ve yönlendirme çabasına da  algı operasyonu diyoruz. 

 Algı genelde günümüzde;  halkla ilişkiler, pazarlama , iş dünyası  ve siyaset alanında  sıklıkla kullanılmaktadır. Aklıma   gelenler  arasında  Usame Bin Ladin, 11 eylül İkiz kuleler, Adolf Hitler izlediği politika, Kuş gribi ve son olarak  ta covid -19 olduğunu düşünüyorum.

 Yıllarca  medya üzerinden  operasyonlar yapılmıştır. Yapılan araştırmalara göre, bir yalanı ne kadar duyarsanız o kadar inanılır gelmeye başlar. Bir kişiyi ne kadar sık görürseniz o kadar güvenilir bulmaya ve sevmeye başlarsınız.

Birinci Körfez harekâtında, küresel dünyanın en önemli aygıtlarından birisi olarak hayatımıza giren uydulu kanallar vasıtası ile Saddam Hüseyin tarafından ateşe verilen petrol kuyuları ve tevzi istasyonlarından denize petrolün karışması sonucu gözümüzün ve vicdanlarımızın ta derinliklerine kadar petrole bulanmış karabatak kuşunu yaşı yeten her birey rahatlıkla hatırlamaya devam ediyordur. Ancak olaydan yıllar sonra söz konusu görüntünün konuyla yakından uzaktan alakası olmadığı anlaşıldı. Bu görüntülerin başka bir coğrafyadan insanlık ve çevre düşmanı Saddam algısının oluşturulması ihtiyacı için  servis edildiğini anladığımızda, arzu edilen algı yönetiminin de başarı ile uygulandığını tescillendirmiş olduk.

Çinin Vuhan şehrinde ilk vakalar görüldüğünde  hatırlayın insanlar yolda  yürürken  birden düşerek ölüyorlardı.

Şunu unutmamak gerekir ki böyle durumlarda yapmamız gereken şey olayları tarafsız bir gözle değerlendirmek ve bu algı yaptırılmak istenen durumun , en  sonunda kime ne fayda sağladığına bakmak gerekir. Dikkatli olmalıyız.  Yem  veya avlanan durumuna düşmemek gerekir. 




 

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Google News