Trakya çiftçisinin yüzünü yerli mısır "aga" güldürecek

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Trakya çiftçisinin yüzünü yerli mısır "aga" güldürecek

KIRKLARELİ (AA) UFUK ERTOP Türkiye'nin önemli tarım ve hayvancılık merkezlerinden Kırklareli'nde geliştirilen ve verimliliği ile dikkati çeken yerli mısır çeşidi "aga" ile üreticilerin yüzü gülecek.

Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Pehlivanköy Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen "Trakya'ya mısırın agası geliyor" projesi kapsamında, Kırklareli'nin Armağan köyünde oluşturulan demostrasyon sahasındaki çalışmalar sonucu, geliştirilen yerli mısır tohumunun, ithal çeşitlerine göre dekara yaklaşık 6 ton daha fazla verim sağladığı tespit edildi.

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Funda Eylem Özel, AA muhabirine, yerli ve milli mısır çeşitlerini bölgede arttırmak için çalışmalar yaptıklarını söyledi.

"Aga" ismi verilen mısır çeşidinin ithal mısırlara göre verim ve kalitesinin yüksekliğiyle ön plana çıktığını aktaran Özel, üretici ve besicilerin yerli ve milli tohumlara yönelmesini istediklerini belirtti.

Bazı ithal tohumlarda dekarda yaklaşık 4 ton verim elde edildiğini anlatan Özel, 'aga' çeşidinde ise dekar başına yer yer 10 ya da 12 tonluk verimlerin gözlendiğini aktardı.

İthal tohuma göre geliştirilen yerli tohumun bir çok avantajı olduğunu anlatan Özel, konuşmasına şöyle devam etti:

"Yeni geliştirilen 'ağa' ismini verdiğimiz mısır çeşidinde ithal tohumlara göre yüzde 100 oranında bir verim artışı var. Ekonomiye en büyük katkısı yerli ve milli olması. Dışa bağımlılığımızın olmaması çok büyük avantaj. Ayrıca besi hayvanlarının süt veriminde de yaklaşık yüzde 10 verim artışı sağlıyor.

Boyunun uzunluğu ve dekara alınacak verimin yüksek olması, silajlık mısır üretiminde üretici için avantaj. Burada dekara 12 tonluk bir verimden bahsediliyor. Daha fazla kaba yem üretmesi, hayvanlara daha fazla besin ulaştırılması sürecini getirecektir. Normalde hayvancılık işletmelerinde hayvanların süt veriminin artması için dengeli beslenme rasyon dediğimiz programın oluşturulması gerekiyor. Sırf samana bağladığımız zaman süt verimi 10 kiloları, 12 kiloları geçmez. Ne kadar kaliteli kesif yem verirseniz, o kadar süt verimi artar. Birden süt verimi 2025 kilolara çıkan durumlar var. Bu projede uyguladığımız 5 çeşit var ancak en çok biz 'aga'yı önemsiyoruz."

Çiftçi Bülent Özkaya da yerli mısır çeşidinden çok memnun kaldığını vurguladı.

İlk kez yerli mısır üretimi yaptığını ve ithal ürünlere göre yer yer 56 ton daha fazla verim elde ettiğini dile getiren Özkaya, "Çok yüksek bir verim çıktı. Yaklaşık dekarda 6 ton kadar fark var. İthal mısır ile aynı gübreyi kullanıyor ve aynı sulamayı yapıyoruz. Girdi maliyetlerimiz aynı ama yerli mısırda daha çok verim aldık." dedi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Üniversite kayıtları tedbirler eşliğinde başladıÖnceki Haber

Üniversite kayıtları tedbirler eşliğinde...

Edirne merkezli uyuşturucu operasyonunda 3 tutuklamaSonraki Haber

Edirne merkezli uyuşturucu operasyonunda...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Google News