Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "immun plazma" tedavisi başladı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde "immun plazma" tedavisi başladı
İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü: "Kovid19 tedavisi gören ve sağlığına kavuşan vatandaşlarımızın, hastanemize gelerek plazma bağışında bulunmalarını bekliyoruz"

SAKARYA (AA) Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (SAÜEAH) yeni tip koronavirüse (Kovid19) karşı "immun plazma" yöntemiyle tedaviye başlandı.

Sakarya İl Sağlık Müdürü Aziz Öğütlü, yaptığı açıklamada, SAÜEAH Kan Transfüzyon Merkezinde Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Köroğlu ve Doç. Dr. Tuba Hacıbekiroğlu yönetimindeki Plazma Aferez Merkezinin, 9 Nisan itibarıyla plazma toplama ve transferi için ruhsat aldığını belirtti.

İlk plazma ayrıştırma işleminin ardından hastaya transferin gerçekleştirildiğini bildiren Öğütlü, şu ifadeleri kullandı:

"Bundan sonra ilimizde tedavi gören Kovid19 hastalarımıza ihtiyaç dahilinde plazma transferi desteğini hastanemizde oluşturulan Bilim Kurulumuzun kararı doğrultusunda SAÜEAH'dan sağlayabileceğiz. Bu anlamda Kovid19 tedavisi gören ve sağlığına kavuşan vatandaşlarımızın da hastanemize gelerek plazma bağışında bulunmalarını bekliyoruz."

Öğütlü, plazma transferinde başarılı sonuçlar alınmasının beklendiğini kaydetti.

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karabay da ilk gönüllü bağışçının, Kovid19 tedavisi görüp iyileşen, hastanenin yoğun bakım hemşiresi Hüseyin Er olduğunu belirtti.

Karabay, Er’in çalıştığı hastanedeki yoğun bakım hastasına verilmek üzere toplanan kan plazmasının, bu yönden de çok anlamlı olduğunu ifade etti.

SAÜEAH Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yakup Tomak ise Kovid19’un henüz kesin bir tedavisi bulunmadığına işaret ederek, "İmmun plazma bağışıklık sistemini güçlendirmek adına Kovid19 ile mücadele eden hastalar için önemli bir iyileştirici destek oluyor. Sağlık Bakanlığınca onaylanan ve yoğun bakımda ağırlaşan hastaların tedavisi için umut ışığı olan bu tedavinin hastalarımıza şifa olmasını diliyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Sakarya arıcılıkta yerli üretimle ithalatın önüne geçecekÖnceki Haber

Sakarya arıcılıkta yerli üretimle ithala...

Yalova Üniversitesinde video laringoskop prototipi üretildiSonraki Haber

Yalova Üniversitesinde video laringoskop...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Google News