”Türkiye ve Balkanlar’da Geçmişten Günümüze Balkan Araştırmaları” Paneli düzenlendi
GÜNDEMEDİRNE (AA) Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Aşkın Koyuncu, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı çalışmalarla Balkanlar'daki araştırma imkanlarını geliştirdiğini belirtti.
Trakya Üniversitesi Balkan Araştırma Enstitüsünce Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Konferans Salonunda, Doç. Dr. Ali Hüseyinoğlu yönetiminde "Türkiye ve Balkanlar'da Geçmişten Günümüze Balkan Araştırmaları" Paneli düzenlendi.
Prof. Dr. Koyuncu, panelde, Balkanların Türkiye'nin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi.
Balkanlarda yaşananların 1980 ve 1990'larda ön plana çıktığını ifade eden Koyuncu, "Malumunuz Bulgaristan Türklerinin başına gelen büyük dram, 1989 Bulgaristan'dan zorunlu Türk göçleri, Yugoslavya'nın parçalanma sürecine girmesi, Bosna Savaşı gibi konular ister istemez Türkiye'nin yönünü Balkanlar'a çevirmesine yol açıyor. Turgut Özal'ın 'Adriyatik'ten Çin Seddi'ne Türk dünyası' açılımıyla birlikte Balkanlar'a yönelik ilginin arttığını söyleyebiliriz. Bu süreçte hem Dışişleri Bakanlığı destekli hem de STK'larla, devletin güdümünde devletin finanse ettiği kurumlarla Balkan araştırmalarının yeni bir sürece girdiğini söyleyebiliriz." diye konuştu.
Koyuncu, Türkiye'nin, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ve Yunus Emre Enstitüsüyle Balkanlar'daki araştırma imkanlarını geliştirdiğini anlattı.
1990'larda Türkiye'nin yüzünü Balkanlar'a dönmesinin yansımalarından biri olarak TİKA'nın kurulduğunu ifade eden Koyuncu, TİKA'nın hem Orta Asya Türk Cumhuriyetleri'ne ilişkin olsun hem BalkanTürklüğü ve Balkanlar'daki Müslüman unsurlar açısından önemli bir dönüm noktası teşkil ettiğini vurguladı.
TİKA'nın 1994'ten itibaren Türkiye'nin yumuşak gücü olarak Balkanlar'da önemli çalışmalar yapmaya başladığını belirten Koyuncu, "Yine TİKA'nın yanı sıra Yunus Emre Enstitülerinin 2007'den itibaren güçlü bir şekilde Balkan coğrafyası ve Türk dünyasına hizmet etmeye başladığını söylememiz gerekir. Nihayet 2010 yılında YTB'nin kuruluşuyla Türkiye, kurumsal olarak Balkanlar dahil olmak üzere yurt dışında araştırma imkanlarını yaygınlaştırdı." dedi.
Panelde, Trakya Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Mümin İsov, Bülent Akyay, Esin Ömer Ulukaya, Cüneyt Nur ve Enes Turbıc sunum yaptı.
İlginizi Çekebilir
Burdur Ev Taşıma Fiyatları – Gelsin Nakliyat ile Güvenli, Ekonomik ve Profesyonel Hizmet
Ev taşıma denilince akla ilk gelsin nakliyat gelir. Çünkü yeni bir eve taşınmak heyecan verici bir süreçtir ancak bu süreçte güvenilir bir nakliyat firmasıyla çalışmak, taşınmanın stresini en aza indirmenin en önemli yoludur. Gelsin Nakliyat, Burdur ev taşıma hizmetlerinde yıllardır sağladığı güven ve müşteri memnuniyetiyle öne çıkarken, hem fiyatlandırmada şeffaflık hem de paketlemede profesyonellik sunarak beklentilerinizi fazlasıyla karşılar.
Dr. Faruk Gülek ile ''SAĞLIKLI BESLEN MUTLU OL''
Sakarya’ da Dilimizin Zenginlikleri Şöleni
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla başlattığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmaların sergilendiği il şöleni büyük ilgi gördü.
ERASMUS + YETİŞKİN EĞİTİM AKREDİTASYONU TAMAMLANDI
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğü “ERASMUS+ Yetişkin Eğitim Akreditasyonu” kapsamında yürütülen yetişkin öğrenciler için grup hareketliliği ve işbaşı izleme hareketliliğinin Çekya, İtalya, Macaristan ve Almanya ayağı başarıyla tamamlandı.