Sakarya’nın çevreci öğrencileri, uygulamalı eğitimle ”çekirdekten” yetişiyor
GÜNDEMKocaali ilçesindeki ilkokulda, çatıya yerleştirilen güneş panelleri, sensörlü ışıklandırmalar, atık malzemelerle yapılan okuma köşesi, fotoselli çeşmeler ve atık ayrıştırma kutularıyla öğrencilere çevre bilinci aşılanıyor Osman Salih İlkokulu Müdürü Yusuf Karaca: ”Okulun enerji ihtiyacının üçte ikisini panellerden karşılayabiliyoruz”
SAKARYA (AA) DAVUT GENÇ Sakarya'nın Kocaali ilçesinde, öğrencilerde erken yaşlarda çevre duyarlılığı oluşturmak amacıyla enerji ve su kullanımı ile atıkların ayrıştırılması eğitimleri uygulamalı olarak veriliyor.
Milli Eğitim Bakanlığının başlattığı "Çevre Dostu Okul" projesi kapsamında çatısına güneş enerjisi panelleri yerleştirilen Osman Salihoğlu İlkokulunda, enerji ve su kullanımında tasarruf bilincini aşılama amacıyla sensörlü ışıklandırmalar ve fotoselli çeşmeler kullanılıyor.
Öğrencilere erken yaşlarda çevre bilincini kazandırma ve sürdürülebilirlik kavramlarını benimsetmenin amaçlandığı projede, sınıflara yerleştirilen kağıt, plastik ve metal ayrıştırma kutularıyla "sıfır atık" hedefi uygulamalı olarak anlatılıyor.
"Kütüphanesiz Okul Kalmayacak" ve "Sıfır Atık" projeleri kapsamında başlatılan çalışmayla da öğretmenler, öğrencilerin topladığı atık malzemelerle okuma köşesi oluşturdu.
Okulun enerji ihtiyacının üçte ikisi panellerden karşılanıyor
Okul Müdürü Yusuf Karaca, AA muhabirine, projede, çevre bilincini oluşturmayı, geri dönüşüm, sıfır atık ve enerji tasarrufu konularını işlediklerini belirtti.
Okulun çatısına güneş enerjisi panelleri kurduklarını aktaran Karaca, "Güneş panellerinin kurulumu 60 metrekarelik bir alanda gerçekleştirildi. Bu bizim okulumuzun enerji ihtiyacı için yeterli. Okulun enerji ihtiyacının üçte ikisini panellerden karşılayabiliyoruz." dedi.
Karaca, öğrenci lavabolarında fotoselli muslukların kullanıldığını, enerji takip sistemiyle de elektrik, doğalgaz ve su sayaçlarının her gün takip edildiğini anlattı.
Öğrencilerin her gün ne kadar tüketim yapıldığını gördüklerini aktaran Karaca, "Tüketim fazla olduğunda öğrencilerimiz bunun farkındalığını anlayarak tasarrufun önemini kavrıyorlar." diye konuştu.
Karaca, temalarının, "Sıfır atık, doğayı koruma ve çevre dostu" olduğunu belirterek, "Okul koridorunda hazır malzeme kullanmadan, doğadaki ağaç kütükleri, paletler ve deniz kabuklarından geri dönüşüm kütüphanesi, okuma köşesi oluşturduk." ifadesini kullandı.
"Kaynaklarımızı gereksiz yere kullanmamayı öğreniyoruz"
4. sınıf öğrencisi Sevde Durmuş, bu projeyle doğaya katkı sağladıklarını, elektrik ve sudan da tasarruf ettiklerini söyledi.
Aynı sınıftan Ata Utku Alemdar ise depoda biriktirilen yağmur suyuyla bahçelerini sulayıp bitki yetiştireceklerini anlatarak, "Doğa benim için meyve, sebze, ağaç, orman... Bunları korumazsak mesela oksijenimiz tükenir. Elektriğimiz sıkıntıya düşerse karanlıkta kalırız, hep ateş yakmamız gerekir." ifadesini kullandı.
Öğrenci Eymen Naci Taşkaya da "Kaynaklarımızı gereksiz yere kullanmamayı ve tasarruf etmeyi öğreniyoruz. Zaten küresel ısınma var. Suyumuz azalıyor, buzullar eriyor. Önümüzdeki seneler suyumuz da bitebilir, o yüzden tasarruflu kullanmalıyız." diye konuştu.
İlginizi Çekebilir
Burdur Ev Taşıma Fiyatları – Gelsin Nakliyat ile Güvenli, Ekonomik ve Profesyonel Hizmet
Ev taşıma denilince akla ilk gelsin nakliyat gelir. Çünkü yeni bir eve taşınmak heyecan verici bir süreçtir ancak bu süreçte güvenilir bir nakliyat firmasıyla çalışmak, taşınmanın stresini en aza indirmenin en önemli yoludur. Gelsin Nakliyat, Burdur ev taşıma hizmetlerinde yıllardır sağladığı güven ve müşteri memnuniyetiyle öne çıkarken, hem fiyatlandırmada şeffaflık hem de paketlemede profesyonellik sunarak beklentilerinizi fazlasıyla karşılar.
Dr. Faruk Gülek ile ''SAĞLIKLI BESLEN MUTLU OL''
Sakarya’ da Dilimizin Zenginlikleri Şöleni
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla başlattığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmaların sergilendiği il şöleni büyük ilgi gördü.
ERASMUS + YETİŞKİN EĞİTİM AKREDİTASYONU TAMAMLANDI
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğü “ERASMUS+ Yetişkin Eğitim Akreditasyonu” kapsamında yürütülen yetişkin öğrenciler için grup hareketliliği ve işbaşı izleme hareketliliğinin Çekya, İtalya, Macaristan ve Almanya ayağı başarıyla tamamlandı.