El yapımı kağıtlara 600 yıllık Osmanlı sanatı Edirnekari motiflerini işliyor
GÜNDEMYurt dışı gezisinde tanık olduğu el yapımı kağıt üretimini kısa sürede kavrayan usta öğretici Sevilay Güler’in, Edirne’de elleriyle ürettiği kağıtlara nakşettiği geleneksel el sanatı örnekleri ilgi çekiyor
EDİRNE (AA) GÖKHAN ZOBAR Edirne'de yaşayan el sanatları usta öğreticisi Sevilay Güler, geleneksel usullerle ürettiği el yapımı kağıtlara "Edirnekari" motiflerini nakşediyor.
Güler, 4 yıl önce Kuzey Makedonya’ya gerçekleştirdiği kültür gezisinde geleneksel yöntemlerle kağıt yapılmasıyla tanıştı.
El yapımı kağıdın işleniş sürecine hayran kalan Güler, Edirne'ye dönünce uzun araştırmalar ve denemelerin ardından el yapımı kağıt üretmeye başladı.
Edirne Kadın Meclisi Mor Ev Kadın Atölyesi'nde çalışmalarını sürdüren Güler, doğal yöntemlerle yaptığı kağıtların üzerine başta Osmanlı yadigarı süsleme sanatı Edirnekari ve geleneksel el sanatları motifleri olmak üzere pek çok deseni işliyor.
Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elleriyle kağıt yapmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Kağıt yapımının uzun ve meşakkatli bir iş olduğunu belirten Güler, atık kağıt ve ağaç kabuklarından elde ettiği sulu kağıt hamurunu süzdükten sonra bezin üzerine aldığını ve bir günlük kuruma sürecinin ardından el yapımı kağıdın hazır hale geldiğini anlattı.
Uzun araştırma sürecinin ardından el yapımı kağıt üretiminde başarıya ulaştığını dile getiren Güler, şunları kaydetti:
"Bu işi sonunda geliştirdim. Artık kağıt yapabiliyorum. Atık kağıtları ıslatıyorum, yoğuruyorum ve dinlendiriyorum. Aynı zamanda ağaç kabuklarını ezerek de bir hamur elde etmek mümkün. Elde edilen hamuru bir tekneye alıyorum sonra daldırma yöntemiyle bir süzgeçle bezin üzerine alıyorum. Düzlemek için mühreleme ve presleme işleminin ardından kullanıma hazır oluyor.
Bu kağıtları doğal yöntemlerle renklendirebilirim diye de düşündüm. Safran, karadut ve benzeri bitki ve baharatlarla kağıtları doğal yöntemlerle de renklendiriyorum."
"Yaratıcılık" ödülü aldı
Güler, Edirne Valiliği tarafından düzenlenen Üretimde Kadın Girişimciler Yarışması'nda geleneksel yöntemlerle el yapımı kağıt üretimi projesiyle de "yaratıcılık" ödülünü aldı.
Hedefinin el yapımı kağıt atölyesi kurmak olduğunu ifade eden Güler, şöyle devam etti:
"Bundan sonraki amacı Edirne Kadın Meclisi çatısı altında bir atölye açıp bu işi yaygınlaştırmak. Geleneksel kağıt yapımı turizme yönelik de bir iş. El yapımı kağıt üzerine Edirnekari işleyip, bu geleneksel iki sanatı yaygınlaştırabiliriz. Bunları gerçekleştirerek hem bu işle uğraşan kadınlarımızın aile ekonomilerine hem de Edirne ekonomisine katkı sağlamak istiyorum."
İlginizi Çekebilir
Burdur Ev Taşıma Fiyatları – Gelsin Nakliyat ile Güvenli, Ekonomik ve Profesyonel Hizmet
Ev taşıma denilince akla ilk gelsin nakliyat gelir. Çünkü yeni bir eve taşınmak heyecan verici bir süreçtir ancak bu süreçte güvenilir bir nakliyat firmasıyla çalışmak, taşınmanın stresini en aza indirmenin en önemli yoludur. Gelsin Nakliyat, Burdur ev taşıma hizmetlerinde yıllardır sağladığı güven ve müşteri memnuniyetiyle öne çıkarken, hem fiyatlandırmada şeffaflık hem de paketlemede profesyonellik sunarak beklentilerinizi fazlasıyla karşılar.
Dr. Faruk Gülek ile ''SAĞLIKLI BESLEN MUTLU OL''
Sakarya’ da Dilimizin Zenginlikleri Şöleni
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla başlattığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmaların sergilendiği il şöleni büyük ilgi gördü.
ERASMUS + YETİŞKİN EĞİTİM AKREDİTASYONU TAMAMLANDI
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğü “ERASMUS+ Yetişkin Eğitim Akreditasyonu” kapsamında yürütülen yetişkin öğrenciler için grup hareketliliği ve işbaşı izleme hareketliliğinin Çekya, İtalya, Macaristan ve Almanya ayağı başarıyla tamamlandı.