DOKTORLAR KOVİD19’LA SAVAŞI ANLATIYOR ”Lokmaları yutmak için kendinizle mücadele ediyorsunuz”
GÜNDEMEdirne’de koronavirüsü yenen 64 yaşındaki doktor Şevket Hüseyin Akpınar: ”Eşim ve çocuklarım herkes ayrı odalara geçtiler izole olduk. Yemeğim evimde odamın kapısına bırakılıyordu. Benim o yemeği alıp gelmem bile saatlerimi alıyor gibi hissediyordum” ”Sonra iştahım kayboldu, tat duyusunu kaybettim, koku alamamaya başladım. Nereyi koklasam koku alamıyordum. Çiğnediğiniz lokmalar ha ağzınızda çamur çiğnemişsiniz ha köfte çiğnemişsiniz yutamıyorsunuz. Lokmaları yutmak için kendinizle mücadele ediyorsunuz”
EDİRNE (AA) CİHAN DEMİRCİ Edirne'de yeni tip koronavirüsü (Kovid19) yenen 64 yaşındaki Uzman Dr. Şevket Hüseyin Akpınar, "İştahım kayboldu, tat duyusunu kaybettim, koku alamamaya başladım. Nereyi koklasam koku alamıyordum. Çiğnediğiniz lokmalar ha ağzınızda çamur çiğnemişsiniz ha köfte çiğnemişsiniz yutamıyorsunuz. Yutmak için kendinizle mücadele ediyorsunuz." dedi.
Akpınar, AA muhabirine, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Dahiliye Bölümü'nde uzun yıllar görev yaptığını ve iki ay önce emekli olduğunu söyledi. Koronavirüs ile mart ayının son haftasında tanıştıklarını, bir akşam üşüme ve titreme ile ateşinin çıktığını anlatan Akpınar, gerekli kurallara çok dikkat etmesine rağmen hastalığa yakalanmaktan kurtulamadığını dile getirdi.
Hasta olmadan önce eşi ve iki oğluyla evde izole olduklarını, aile fertlerinin ayrı odalarda yaşadığını anlatan Akpınar, "Poliklinikte de tedbirlere uyuyordum. Muayene ettiğim her hastadan sonra elimi yıkıyordum. Polikliniği havalandırmak için gerekli çabayı gösteriyordum. Maskemi sürekli takıyordum ona rağmen bu bulaştırıcılığı çok yüksek olan virüsten kurtulamadım." dedi.
Hasta muayenelerinin ardından poliklinikte kimse olmadığı anlarda maskesini çıkardığını aktaran Akpınar, koronavirüse maskesini çıkardığında yakalandığını düşündüğünü ifade etti.
"Koronavirüsü ağır şekilde geçirdim"
Koronavirüse yakalanmasının ardından durumunun giderek ağırlaştığını ifade eden Akpınar, halsizlik nedeniyle artık ayağa bile zor kalkmaya başladığını belirtti.
Eşi ve çocuklarına hastalığı bulaştırmamak için ayrı odalarda izole olduklarını dile getiren Akpınar, "Yemeğim evimde odamın kapısına bırakılıyordu. Benim o yemeği alıp gelmem bile saatlerimi alıyor gibi hissediyordum. Sonra iştahım kayboldu, tat duyusunu kaybettim, koku alamamaya başladım. Nereyi koklasam koku alamıyordum. Çiğnediğiniz lokmalar ha ağzınızda çamur çiğnemişsiniz ha köfte çiğnemişsiniz yutamıyorsunuz. Yutmak için kendinizle mücadele ediyorsunuz. Koronavirüsü ağır şekilde geçirdim." diye konuştu.
"Canlı canlı tabuta giriyorsunuz"
Hastalığın ilerlemesi sonucu bir gece sağlık ekipleri tarafından hastaneye kaldırıldığını belirten Akpınar, dış ortamla bağlantıyı kesen, izole sedyeyle götürüldüğü hastanede bir hafta yoğun bakımda kaldığını söyledi. Hastaneye getirildiği sedyeyi tabuta benzeten Akpınar, "Hastayı dışarıyla tamamen izole eden, dışarıyla irtibatını kesen bir plastik balon diyelim onun içerisine girdik, fermuar çekildi. Canlı canlı tabuta giriyorsunuz." ifadelerini kullandı.
Meslektaşlarına teşekkür etti
Akpınar, Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'nde iş arkadaşlarının kendisini bir ay boyunca tedavi ederek, sağlığına kavuşturduğunu kaydetti.
Sağlığına kavuşmasında büyük emekleri olan meslektaşlarına teşekkür eden Akpınar, daha sonra eşi ve iki oğlunun da koronavirüsü yenerek sağlığına kavuştuğunu söyledi.
Koronavirüsle mücadelede maske, hijyen ve sosyal mesafe kuralının çok önemli olduğunu hatırlatan Akpınar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Maske, el yıkama ve mesafe tedbir açısından çok önemli. En az bir, bir buçuk metre insanlarla mesafeyi sağlayalım. Maskemizi takalım, maske karşılıklı takılınca koruyuculuğu iki misline çıkıyor. Su ve sabundan kaçmamak lazım. Bu dönemde hiçbir şekilde elleri yüze sürmemek lazım. Bu hastalık damlacık enfeksiyonuyla geçiyor. Aksırık, tıksırık, öksürmeyle geçiyor ve bu saçılan damlacıkların kapalı ortamda kalmayla daha etkin hale geldiği belirlendi.
Çin'de bu konuyla ilgili bir çalışma yapıldı. Kovid'li hasta otobüse biniyor, o hastanın yanına oturmakla otobüsün en önünde ya da öbür ucunda oturmanın hastalığı kapma açısından hiçbir fark olmadığı gösterilmiş. Yani kapalı ortamda bulunmak ve mikrobun saçılmış olması bulaşma açısından çok önemli ve dikkat edilmesi gerekli."
İlginizi Çekebilir
Burdur Ev Taşıma Fiyatları – Gelsin Nakliyat ile Güvenli, Ekonomik ve Profesyonel Hizmet
Ev taşıma denilince akla ilk gelsin nakliyat gelir. Çünkü yeni bir eve taşınmak heyecan verici bir süreçtir ancak bu süreçte güvenilir bir nakliyat firmasıyla çalışmak, taşınmanın stresini en aza indirmenin en önemli yoludur. Gelsin Nakliyat, Burdur ev taşıma hizmetlerinde yıllardır sağladığı güven ve müşteri memnuniyetiyle öne çıkarken, hem fiyatlandırmada şeffaflık hem de paketlemede profesyonellik sunarak beklentilerinizi fazlasıyla karşılar.
Dr. Faruk Gülek ile ''SAĞLIKLI BESLEN MUTLU OL''
Sakarya’ da Dilimizin Zenginlikleri Şöleni
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in “Sözlük Özgürlüktür” sloganıyla başlattığı “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında hazırlanan çalışmaların sergilendiği il şöleni büyük ilgi gördü.
ERASMUS + YETİŞKİN EĞİTİM AKREDİTASYONU TAMAMLANDI
Sakarya İl Millî Eğitim Müdürlüğü “ERASMUS+ Yetişkin Eğitim Akreditasyonu” kapsamında yürütülen yetişkin öğrenciler için grup hareketliliği ve işbaşı izleme hareketliliğinin Çekya, İtalya, Macaristan ve Almanya ayağı başarıyla tamamlandı.